(Ashtanga, Mysore, Easy Flow)
Tekst toevoegen
(Ashtanga, Easy Flow)
Tien jaar geleden begon ik met yoga, puur vanwege lichamelijke redenen. Ik wilde soepeler zijn omdat ik een prototype stijve tennisser was. Toen ik echter Ashtanga Yogalessen ging volgen, bleek het veel omvattender te zijn en het me naast de lichamelijke voordelen ook mentaal erg goed te doen. Daarbij werd ik direct gegrepen door de traditionele vorm, de vaste serie houdingen waar je een leven lang mee zoet bent om ze te ‘perfectioneren’. Het voelde als thuiskomen, ook al was ik toen nog een absolute beginner.
Sinds ik yoga beoefen, voel ik meer rust in mijn hoofd & lijf en geniet ik intens van de uren op de mat waar de (buiten)wereld even niet meer belangrijk is. Waardevolle Me-time.
Ik beoefen Ashtanga op de traditionele wijze en sta 5-6 keer per week op de mat; een aantal keer Mysore, 1 of 2 Led klasjes en dat vul ik aan met thuis practice. Het is de kunst om ook op vermoeide, verdrietige of slechte dagen toch die mat op te gaan en niet alleen maar yoga te doen op ‘goede dagen’. Discipline leer je wel met deze yogavorm, zeker gezien het vroege tijdstip van de Mysore. Dé manier om het écht te leren! Maar oh, wat is het heerlijk om naar de Leidse Lente te fietsen als de stad nog slaapt, er nauwelijks mensen op straat zijn, dat heeft iets magisch. Om dan vervolgens na de practice terug te fietsen in een ontwaakte stad waarin het verkeer veel te snel aan alle kanten om je voorbijraast. Reality-check. Altijd weer die balans.
Ik geef Ashtanga manier op de traditionele wijze, dat wil zeggen dat ik de houdingen in het Sanskriet benoem en ik tel alle in- en uitademingen in het Sanskriet. Je hoeft het zeker niet allemaal te snappen, je onbewuste pakt het (voor jou!) belangrijkste op en de kennis van de namen en het tellen komt met de jaren. Ik vind dat het de les een speciale dimensie geeft, een vleugje India in het Westen. Verder krijg je zoveel mogelijk (gedetailleerde) cues van me om de houding zo goed mogelijk uit te voeren. Het maakt niet uit of je net begint of gevorderd bent, de lessen zijn voor iedereen geschikt.
Naast Ashtanga en Easy Flow yoga geef ik ook Stoelgym en Stoelyoga, voornamelijk voor ouderen in bejaardentehuizen, verpleeginstellingen en dagbestedingen. Een andere tak van sport maar absoluut heel mooi en bijzonder om te mogen doen.
Hopelijk zie ik je binnenkort in een van mijn lessen!
www.essentialoilshop.nl
(Yin Yoga)
Mijn naam is Layka en ik geef yogalessen sinds 2005. Ik zal yin yoga gaan geven bij Jai Yoga en hoop jou dan ook te ontmoeten op de yogamat voor een yin les waarin we uitgebreid zullen stretchen en veel zullen liggen om het effect van de houdingen te voelen. In mijn les staat ‘luisteren naar het lichaam’ centraal. Loslaten en ontspannen zijn ook belangrijke pijlers in mijn lessen. Yin yoga is een les voor iedereen. Alleen al op de mat liggen in een andere omgeving, kan een mens goed doen. Kom langs en kijk of yin yoga ook op jou zo’n heerlijk, ontspannen effect heeft!
Reinier en ik waren collega’s van 2010 tot ongeveer 2020 toen we allebei bij Vlietlijn werkten als yogadocent. Superleuk om nu, vanaf 2023, weer samen te werken en ashtanga en yin yoga, samen te laten komen bij Jai Yoga van Reinier op de Haagweg in Leiden.
(Docent Anatomie in YTT)
Hendrik Jan is 25 jaar huisarts, werkt in Gouda en woont in Leiden. Sinds 2017 beoefent hij Ashtanga yoga. Daarnaast fiets en schaats hij graag. In zijn werk is hij naast zijn liefde voor het algehele huisartsen vak vooral ook geïnteresseerd in bewegingsapparaat en sportgeneeskunde.Hij kijkt er naar uit om een bijdrage te kunnen geven aan de opleiding van yogadocenten zodat zij met kennis van het bewegingsapparaat hun yogalessen kunnen geven en hun studenten op de juiste manier kunnen adviseren ten aanzien van houdingen en eventuele blessures.
Wat hij zelf ervaart en leert in zijn yoga practice probeer hij over te brengen naar zijn patiënten. Goede houding, voldoende bewegen en ook een goede ademtechniek bij bijvoorbeeld stress en luchtweg problemen.
Blessures
Ook is hij als huisartsopleider betrokken bij het opleiden van jonge huisartsen. Met op de juiste manier zijn kennis en ervaring over te brengen hoopt hij zijn patiënten en de huisartsen in opleiding de juiste inzichten te geven in de mogelijke oorzaken van blessures en daarmee ook het voorkomen van blessures.
(Ashtanga, Mysore, Easy Flow)
(Ashtanga, Easy Flow)
Tien jaar geleden ben ik begonnen met yoga. Ik heb verschillende yoga-stijlen uitgeprobeerd, maar kwam steeds weer terug bij ashtanga, de stijl waar het voor mij ooit allemaal mee begon. Door de vaste vorm van de serie had ik het gevoel dat ik daar echt iets aan het leren was: iets dat ik zelf kon doen en dat ik ook buiten de shala kon gebruiken om soepeler door het leven te bewegen. Het beoefenen van yoga, in al zijn facetten, heeft me fysiek en mentaal ontzettend veel gebracht en het is geweldig om die methodes nu, als docent, door te kunnen geven aan anderen.
(Docent inleiding Ayurveda in YTT)
Liese begon met het beoefenen van yoga toen ze eind jaren ’90 in Londen woonde. Tijdens de eerste les was ze meteen zo geïnspireerd dat ze besloot een docentenopleiding te gaan volgen.
Dit werd een intensieve maand in de Sivananda Yoga ashram in Zuid-India met daarop volgend vier jaar wonen, leven, leren en lesgeven in Sivananda ashrams op verschillende plekken op de wereld.
Dit was een ervaring met focus op alle aspecten van yoga inclusief meditatie, mantrazingen, filosofie en uiteraard asana’s en pranayama. Teruggekomen in Nederland gaf Liese wekelijkse yogalessen en studeerde ze verder bij Françoise Freedman van Birthlight tot pre-, postnataal, baby en well woman yogadocent en aan de Academy of Ayurvedic Studies (nu Delight Academy of Ayurveda) tot Ayurveda Practitioner.
Liese is verbonden aan Delight Academy als docent en geeft les aan tweedejaars studenten van de Ayurveda beroepsopleiding en jaarlijks de tiendaagse ‘Ayurveda Nutrition Course’ voor algemeen geïnteresseerden.
In haar lessen legt Liese de nadruk op hoe het geleerde praktisch toepasbaar kan worden gemaakt in jouw dagelijkse leven, want alleen dan kunnen de kennis van Yoga en Ayurveda een voedend en blijvend effect hebben. Ancient Wisdom made practical for you!
(Ashtanga, Mysore, Pranayama, Easy Flow, Leading YTT)
Het yogapad van Reinier starte in 2003. Toen Mysore practice naar Nederland kwam was Reinier daarbij. Claudia Pradella introduceerde Reinier in Ashtanga. Vanaf 2012 is Reinier student van Petri Räisänen. Sinds 2015 ook assistent van Petri. Pranayama leerde Reinier voor het eerst in 2010. Sinds 2022 is Reinier student van Pranayama Master Sri Sudhir Tiwari aan het Kaivalyadhama yoga-instituut in India.
Yogahorizon
In de eerste lichting van studenten van de zogenaamde ‘advanced yoga studies’ van Delight Yoga hebben Katiza Satya Ivulic en Kevin Sahaj ervoor gezorgd dat de yogahorizon van Reinier verder is verruimd. Reinier is een Yoga Alliance E-RYT 500 gecertificeerde yogaleraar. Via zijn lessen wil Reinier je graag kennis laten maken met de positieve effecten die een holistische aanpak van yoga op de kwaliteit van je dagelijks leven kunnen hebben.
Organische wijze
Reinier begon met lesgeven in 2010. De eerste twee jaar naast zijn werkzaamheden als Register Accountant. In zijn oude vak heeft Reinier veel ervaring opgedaan op het gebied van training en coaching van professionals. Het lesgeven groeide op organische wijze en vanaf 2012 heeft Reinier zijn leven volledig gewijd aan het doceren van yoga.
Ashtanga
Jarenlang heeft Reinier dagelijks de Mysore lessen in de yogastudio van Claudia bezocht (Astanga Yoga Amsterdam). In 2014 is dit opgegaan in Delight Yoga in Amsterdam, waar Reinier ook jaren zijn practice heeft gedaan en jaren geassisteerd heeft. In 2012 volgde Reinier zijn eerste workshop bij Petri Räisänen uit Finland. Sinds 2015 is Reinier assistent van Petri en maakt hij, tijdens retreats en workshops, regelmatig onderdeel uit van het docententeam van Petri en is deze inmiddels zijn belangrijkste leraar. De bescheiden maar toch seniore aanpak van Petri vormen voor Reinier een bron van inspiratie die hij in zijn eigen stijl van lesgeven probeert toe te passen. Vanaf 2022 volgt Reinier een zeer intensieve Pranayama opleiding aan het Kaivalyadhama Yoga Instituut in India. Inmiddels is Reinier gecertificeerd om Pranayama in de lineage van Kaivalyadhama te teacher. De opleiding loopt nog door tot 2025. Pranayama teacher van Reinier is Sri Sudhir Tiwari.
(Docent filosofie in YTT)
Wim heeft een brede achtergrond als yogadocent, geworteld in de Ashtanga-traditie. Hij volgde yoga- opleidingen bij Johan Noorloos en Delight Yoga en geeft momenteel Ashtanga- en Yin yogalessen en workshops. Wim probeert yoga te integreren in het dagelijks leven. Dat doet hij onder meer vanuit zijn sportieve achtergrond door yoga te combineren met hardlopen: de lichtheid van yoga meenemen in het (wedstrijd-)sporten.
De laatste jaren komen via yoga zijn levenslange belangstelling en studies op gebied van filosofie, en reis-, werk- en levenservaringen samen in de yogafilosofie.
Yogafilosofie
Wim benadert de yogafilosofie op een toegepaste wijze, zodat yogafilosofie je kan ondersteunen tijdens het oefenen op de yogamat, maar vooral ook in het dagelijks leven buiten je mat. Wim introduceert yoga filosofie op een integrale manier, in verbinding met de yoga traditie en andere filosofische tradities, passend in de huidige tijd.