Wat heeft Jai Yoga Leiden te bieden?

Ashtanga Yoga (inclusief Mysore programma)

Voor zowel beginners als gevorderden. Dagelijks lessen Ashtanga (led-class). Variërend in lessen van 1 uur, 1 uur 15 minuten en 1 uur 45 minuten. Vier dagen per week Mysore. Hierbij opgemerkt dat de Ashtanga Primary Serie van vrijdag of zondag eventueel gewijzigd kan worden in Mysore.W

Yin

Een zachte yogavorm waarbij je de houdingen (asana’s) drie tot vijf minuten aanhoudt. De houdingen kunnen doordat zij langer worden vastgehouden zowel fysiek als mentaal als zeer uitdagend worden ervaren. Yin yoga herstelt, stimuleert en versterkt bindweefsel, gewrichten en meridianen en is voor alle niveau’s toegankelijk.

Pranayama

De pranayama die ik teach heb ik geleerd van Pranayama master Tiwari in India. Ik ben inmiddels gecertificeerd om Pranayama te doceren in de lineage van Kaivalyadhama. Een van de meest gerenommeerde yoga-instituten in India. Regelmatige beoefening van Pranayama heeft een diepgaand positief effect op de fysiologische systemen van ons lichaam (spijsvertering, bloedsomloop, zenuwstelsel, uitstoten afvalstoffen opname van energie).

Power Yoga / Easy Flow Yoga

Power Yoga is een actieve, behoorlijk fysieke vorm van yoga. Het is een yoga vorm die is afgeleid van Ashtanga Yoga. De benadering is vormvrijer dan ashtanga.

Ashtanga Leiden ONLINE

Op dit moment geef ik online geen lessen. Wel kun je terecht op YouTube voor een tweetal filmpjes waarbij ik een halve en een hele primary serie via Jenergy heb opgenomen met Iris Holtmeulen.

YouTube voor een halve primary serie van 1 u 19 min of een hele primary serie van 1 u 38 min:

Ashtanga Yoga

Transform

Ashtanga Yoga is een methode van yoga waarbij gewerkt wordt met een progressieve serie van houdingen die beoefend worden door te werken met behulp van de ademhaling. Hierdoor wordt een proces gestart waarbij interne warmte wordt opgebouwd die zorgt voor purificatie van spieren en organen. De verbetering van de circulatie van bloed zorgt ervoor dat gewrichtspijn verdwijnt. Het resultaat is een verbetering van de doorstroming van energie en een licht aanvoelend en sterk en gezond lichaam met een kalme mind.

De Ashtanga Yoga maakt gebruik van vijf belangrijke componenten, te weten:

  • Bandhas – Bandhas worden ook wel energiesloten genoemd. Door te leren werken met de mula-bandha en de uddiyana-bandha ontstaat een diepliggende kracht en stabiliteit van het lichaam waardoor lichtheid in het lichaam ontstaat en de balans en de alignment in houdingen ontwikkeld. Aanvullend beschermen de bandhas de organen en ondersteunen de gewrichten en de flexibiliteit in de beoefening van de houdingen. De bandhas ondersteunen ook de balans en de purificatie van de spijsvertering.
  • Ujjayi ademhaling – Een ademhalingstechniek met een zacht geluid. Door gebruik te maken van deze ademheling ontstaat ritme in de practice; er ontstaat focus. Het beoefenen van een steeds meer subtiele en correcte ademhaling ondersteunt de yogahoudingen en geeft waarbij een signaal richting het zenuwstelsel dat een kalmerende uitwerking heeft of organen en de rust in het hoofd.
  • Drsti – De drsti in yogahoudingen zijn belangrijk om de concentratie en de focus in de beoefening van de houdingen te stimuleren. Door gebruik te maken van deze zachte blik in de richting van per houding benoemde punten wordt de student geholpen om zijn aandacht op de houding gefocust te houden en niet weg te dwalen in allerlei gedachten.
  • Houding of asana – In de Ashtanga practice wordt gewerkt met een progressieve serie van houdingen. Naarmate een student meer ervaringen in de practice opbouwt kan de student onder begeleiding van zijn leraar gaan werken aan het uitbreiden van de practice.
  • Vinyasa – Vinyasa vormt een essentiële kwaliteit in de beoefening van Ashtanga. Het gaat hier om de kunst van ademhaling en deze zodanig te ontwikkelen dat houdingen aan elkaar verbonden worden via de bewegingen op de ademhaling. De vinyasa zorgt voor het opbouwen van warmte in het lichaam waardoor warmte en ook zweet ontstaat waardoor spieren, organen en het zenuwstelsel gereinigd worden en blokkades in de energiestromen zich openen. De vinyasa helpt het ritme in de practice te vinden en uiteindelijk met behulp van de ademhaling te zorgen voor een diepgaande verbinding met jezelf.

reinier-dorrepaal-jai-yoga-hooglandse-kerk-leiden

Foto: Hooglandse Kerk Leiden